Informatie over het verzamelen van materiaal

Bloedafname
De poliklinische bloedafname afdeling is vooral bekend om het afnemen van bloed. Daarnaast kunnen ook o.a. urine en ontlasting worden afgegeven. Voor alle materialen geldt dat ze schoon moeten worden afgeleverd. De poliklinische bloedafname is te vinden in het polikliniek gebouw op de begane grond.

Bloedprik2

Niet vergeten!
Indien u naar de bloedafname komt, vergeet dan niet het volgende mee te nemen:

 • Ponsplaatje
 • Aanvraagformulier(en)
 • Evt. in te leveren materiaal

Indien u geen ponsplaatje heeft, dan kunt u dit laten maken bij de blauwe balie van de poliklinieken. Neem hiervoor uw legitimatiebewijs (met BSN nummer) mee.

Nuchter
Voor een aantal bloedonderzoeken geldt dat u nuchter moet zijn, dit staat op het aanvraagformulier.
Onder nuchter wordt verstaan:

 • Minimaal 8 uur voorafgaande aan de bloedafname niet eten en drinken.
 • Alleen een beetje water is toegestaan (max. 2 glazen).
 • Indien u medicijnen gebruikt, mag u deze innemen met een slokje water

Urine
Op het urinepotje naam en geboortedatum vermelden. Urinepotjes zijn te verkrijgen bij de coördinatie (locatie Eindhoven) of bij de bloedafname (locatie Veldhoven).

Urine moet zo snel mogelijk, doch uiterlijk binnen 4 uur na het verzamelen, bij het laboratorium worden ingeleverd. Wanneer u de urine niet direct komt brengen moet het potje in de koelkast worden bewaard.

 • Eerste ochtendurine:
  Dit is de eerste urine na de nachtrust.
 • Gewassen urine:
  Urine die buiten af zo min mogelijk verontreinigd is. Voor het uitplassen genitaliën goed wassen.
 • Midstream urine:
  Eerst een beetje urine uitplassen in het toilet, vervolgens in het urinepotje plassen en het laatste gedeelte van de urine weer in het toilet uitplassen.
kl_aa001
 • Verzamelen van 24 uurs urine:
  Op bokaal naam en geboortedatum vermelden. Instructie staat beschreven in patiëntenfolder ‘Verzamelen van 24-uurs urine’. Bokalen zijn te verkrijgen bij de coördinatie (locatie Eindhoven) of bij de bloedafname (locatie Veldhoven).
 • Verzamelen van 2 x 24 uurs urine
  Op bokaal naam en geboortedatum vermelden. Instructie staat beschreven in patiëntenfolder ‘Verzamelen van 2 x 24 uurs urine’. Bokalen zijn te verkrijgen bij de coördinatie (locatie Eindhoven) of bij de bloedafname (locatie Veldhoven).
  transparant_anderhalve lege regel
kl_aa015

Ontlasting (Feces)
Op het potje naam en geboortedatum vermelden. Potjes zijn te verkrijgen bij de coördinatie (locatie Eindhoven) of bij de bloedafname (locatie Veldhoven).

 • 72 uur feces voor bepaling van vet
  Alle feces gedurende 72 uur (3 dagen) verzamelen in (vetvrij) emmertje waarvan vooraf het gewicht is gemeten. Op het emmertje naam en geboortedatum vermelden. Emmertjes zijn te verkrijgen bij de coördinatie (locatie Eindhoven) of bij de bloedafname (locatie Veldhoven).
kl_aa021

Sperma (Semen)
Sperma altijd inleveren bij het klinisch laboratorium (route 355) op de 3e etage. Op het potje naam en geboortedatum vermelden. Instructie staat beschreven in patiëntenfolder ‘Zaadonderzoek’

-->Semen zsm (binnen 1 uur) na productie inleveren. Inleveren kan alléén op locatie Veldhoven (3e etage, route 355) van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 tot 10:00 uur.

HbA1c diabetes kinderpoli
Instructie staat beschreven in patiëntenfolder ‘Afname- en verzendprocedure voor het bepalen van het HbA1c gehalte’. Te verkrijgen bij de poliklinische bloedafname.

Controle glucosemeter
Voor controle van uw glucosemeter meldt u zich bij de bloedafname. Instructie en uitleg staat beschreven in patiëntenfolder 'Controle glucosemeter'

top